Casa de vacanţă, la munte sau la mare?!

Publicat de

 

Proiectul unei case necesită, multe întrebări. Când porneşti pe acest drum o faci pentru că eşti pregătit şi ştii că vei ajunge la un final.  După cumpărarea unei case, eşti mulţumit că ai un locşor al tău, doreşti să îl personalizezi, în funcţie de dorinţele şi nevoile tale.  Demersurile pre/post cumpărare sunt alte aspecte, care trebuiesc luate în calcul.  Chiar dacă criteriul de selecţie este cel care contează, alegerea unui proiect de casă, poate salva mult investiţia financiară şi alte cheltuieli inutile, de care cumpărătorul este foarte posibil să nu le ia în calcul sau pur şi simplu să nu le cunoscă.

sigla-AIA-2016-300x153

Firmele de proiectare,  oferă un proiect de casă , adaptat nevoilor personale, case cu etaj, sau fără, cu mansardă sau  proiecte de case personalizate.

Această prezentare necesită JavaScript.

După ce documentarea a luat sfârşit mi-am oferit un moment de visare cum ar fi casa mea de vacanţă sau unde ar putea fi amplasată, orientându-mă spre proiectele personalizate, oferite de AIA proiect .

Dacă ar fi să aleg între o casă de vacanţă la mare și o casă la munte, sigur nu aş știi destinaţia, variantele s-ar juca cu mintea mea și ar fi greu. O casă pe malul mării este binevenită doar vară, dar o casă la munte oferă beneficii în orice moment al anului.

Casa bunicilor mei, era undeva la munte în vârful unui deal, la 35 de km de Sinaia.  O frumusețe de casă! Avea o grădină mare de 1,6 ha şi 200 de pomi fructiferi. Iarna, ne adunam toți copii din sat și formam trenulețul din vârful dealului, rupeam gardul și  ne teleportam cu sania în grădina de jos, până când orice urmă de gard  dispărea. Zăpezile copilăriei mele, aveau cam 2 m înălţime, orice năzbâtie era permisă, inclusiv să te dai cu punga de pe acoperişul casei. După ce copilăria, a plecat și ai mei bunici nu au mai  putut urca dealul  au vândut casa. Crescusem, dar amintirile de atunci ,  erau încă prezente și un regret persistă și azi… Casa copilăriei mele, dispăruse undeva în ceaţa timpurilor!  Când mai  trec pe acolo văd un grad mare, de  fier, ce înconjoară casa din care nu se mai vede nimic!

 Un evaluator ANEVAR, ar putea întocmii,  raportul de evaluare imobiliară, fără de care nici o construcţie nu poate exista. Poate ar trebui renovată, dar fundaţia  încă mai ţine şi azi, este fabricată din piatră de râu, iar elementul de rezistenţă este cimentul. Bucătaria, avea vedere spre Valea Neagră, deşi are un nume ciudat, nu am ştiut niciodată de unde vine numele. La geamul bucătariei, era un prun şi un măr. Primăvara, florile pomilor ne încântau privirile.  Era mare şi spaţiosă, 8 persoane încăpeau lejer,apoi pornea un hol, în capătul căruia se aflau cele 3 dormitoare şi o terasă, care ulterior a fost închisă. Casa dispunea de un boiler electric, iar atunci bunica foloseea butelia.

Această prezentare necesită JavaScript.

În jurul casei erau plantate două tufe de trandafiri de dulceaţă, primăvara infloreau narcisele si toporaşii, aceştia s-ar păstra şi astăzi acelaşi loc.

În locul geamurilor mici cu zăbrele, aş monta  geamuri mari din termopan, rabatabile, pentru a vedea şi din casă  superbitatea peisajului din fiecare anotimp.

Locul, unde  odată era terasa, ar fi păstrat şi astăzi cu aceeaşi destinaţie, dar amennajat cu masă şi scaune, pentru a savura dimineaţa cafeaua la o gură de aer curat.

Bucătăria, open space nu este întotdeauna cea indicată, indiferent de capacităţile de gospodină, acest tip de bucătărie  prezintă un dezavantaj. Este  spaţioasă, se poate amenaja impecabil, dar orice prăjeala rămâne pentru mult timp în casă.  Curiozitatea,  m-a împins la visare! Oricum visele nu costă şi nici nu au termen de garanţie. 

Dormitoarele ar putea dispune de mobilier modern, viu colorat, fiecare cameră cu o tematică  bine definită.

Camera de zi, ar putea fi mărită ca spaţiu amanajat cu loc pentru servit masa, unde toată familia s-ar întâlni, pentru a povesti evenimentele desfăşurate de-a lungul săptămânii .

Sobele cu lemne folosite atunci, ar putea fi astăzi înlocuite cu sistem de încălzire în pardoseală şi centrala termică.

Baia, de dimensiuni mai mari decât există azi în apartamentele de bloc, mi-aş dori să fie decorată cu gresie si faianţă, de culoare albastru marin, cada cu hidromasaj  şi covoraşe de culoarea nisipului.

Spaţiul destinat scăldatului în copaie, ar fi înlocuit astăzi de o piscină pe marginea căreia ar sta  două  scaune balansoar.  Un umbrar ar completa perfect ambietul. Nici grătarul nu ar lipsi din acest peisaj  minunat.

Parcarea subterană conferă siguranţă şi confort , dar urcatul maşinii lângă casă este o adevărată provocare în condiţii  meteo nefavorabile, de aceea o parcare clasică-garaj la poarta casei- ar fi cea mai îndicată .

In ultima perioadă, zona s-a dezvoltat foarte mult, în locul caselor de ieri, s-au construit case moderne, mai spaţioase, luminoase, proiectate de specialişti, care conferă soluţii specifice zonei de munte, unde terasamentul este diferit de cel de la câmpie.

Probabil în faţa unui demers de acest fel aş avea avea nevoie de un proiect de casă , bine structurat şi în care  visul din  copilărie nu  ar fi   departe de realitate.

 

 

 

Articol scris pentru Superblog 2017 Proba 3 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s